Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاری فارس-کرمانشاه: وضعیت بازارهای سرمایه‌ای در کشور با توجه به وضعیت تورم مورد توجه عموم مردم قرار گرفته است. این بازارها نیازمند دانش لازم و همچنین شناخت کافی جهت فعالیت هستند تا سرمایه مردم دچار زیان و خسارت نشود، از این رو در کنار جذابیت‌های مالی خود، می‌تواند همانقدر نیز فریبنده باشد، از این رو بسیاری از کارشناسان و اقتصاددانان خواستار آن هستند که علاقه‌مندان به این حوزه با شناخت کافی وارد بازار سرمایه شوند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در کنار این مسائل، عده‌ای نیز در صدد هستند از این فضا، سوء استفاده کرده و با هدایت هیجانات مردم به سمت و سوی خاص، سرمایه آن‌ها را به یغما ببرند. رویا فروشان، شاید بهترین عنوانی باشد که بتوان برای این افراد که عموماً خارج از کشور حضور دارند، اطلاق کرد. افرادی که از تلاطم ایجاد شده در اقتصاد کشور نهایت سوء استفاده را کرده و نهایتاً و پس از قبض سرمایه‌های مردم، آنان را به حال خود رها می‌کنند. 

«احسان عزیزی» یکی از فعالین حوزه بازارهای مالی و سرمایه‌ای است؛ با او در خصوص وضعیت بازار سرمایه کشور و همچنین چالش‌ها و فرصت‌های آن به گفت‌وگو نشسته‌ایم. وی معتقد است که بازار سرمایه حتما نیازمند کسب دانش لازم و البته تجربه کافی است تا مردم سرمایه و اندوخته خود را از دست ندهند، از سوی دیگر باید هم مراقب «رویا فروشان» بود؛ افرادی که دیگر باید آن‌ها را گروه‌هایی هماهنگ و برخوردار از حمایت‌های مالی و رسانه‌ای دانست و هدفشان چیزی جز سوء استفاده از هیجان مردم و نهایتاً کسب سود مالی برای خودشان نیست.

فارس: وضعیت اقتصادی سال پیش رو را چطور ارزیابی می‌کنید؟

عزیزی: برای پاسخ به این سوال ابتدا باید وضعیت اقتصادی یک سال گذشته کشور را پایش کنیم و بر اساس ظرفیت‌های منطقه‌ای تحلیل کنیم و به نتیجه برسیم. آنچه که امروز شاهد هستیم تلاش دولت برای کنترل تورم و رونق دهی به کسب و کارهاست. اقدامات خوبی انجام شده اما نیاز به تثبیت و توجه بیشتر دولتمردان به معیشت مردم دارد.

با توجه به گشایش های اقتصادی و احتمال توافق میان ایران و ۵+۱ و آزاد سازی منابع خارجی و همچین افزایش قیمت نفت (با توجه به بحران بین روسیه و غرب) امیدوارم که در طول دو سال آینده تورم کاهش یابد و اقتصاد به یک ثبات قابل قبول برسد؛ هرچند با توجه به وضعیت حال منطقه پیش بینی این مهم بسیار سخت است اما باتوجه به موارد ذکر شده امیدوارم که شاخص‌های اقتصادی بهبود یافته و به سطح کنترل شوندگی رسیده و برای مردم عزیزمان نیز قابل تحمل باشد.

 

در این میان باید نیم نگاهی به وضعیت اقتصادی و احتمال به وجود آمدن بحران اقتصادی در منطقه یورو و احتمال افزایش ببشتر نرخ بهره توسط فدرال رزرو و هم زمان قیمت بالای نفت هم داشته باشیم چرا که به عقده بنده  اقتصاد جهانی ظرفیت نفت گران و هم زمان نرخ بالای بهره را ندارد و کشورهای وارد کننده نفت را وارد بحران جدی خواهد کرد.

فارس: وضعیت بازارهای سرمایه به خصوص بورس چطور است؟

عزیزی:  قبل از هرچیزی بورس تهران در ۱۴۰۰ سال نسبتا سختی را پشت سر گذاشت. بازار سرمایه تحت تاثیر مسائل مختلفی از قبیل انتخابات ریاست جمهوری تغییر سیاست‌های اقتصادی دولت و فاصله گرفتن کامودیتی‌ها از بحران جهانی کرونا قرار داشت. تاثیرات مذاکرات برجام و جنگ میان روسیه و اوکراین نیز همچنان ادامه دارد و باید افزایش قیمت نفت را نیز  در این میان محاسبه کنیم و این نکته را فراموش نکنیم که آثار افزایش قیمت نفت دو سال بعد در اقتصاد کشور پدیدار خواهد شد و این نوید رونق بخصوص در حوزه مسکن را در بازه دوسال و بیشتر خواهد داد.

 انتظار می‌رود در سال پیش رو ابهامات اقتصادی و مذاکرات تا حدی کاهش یابد و بتوانیم به چشم انداز دقیق تری نسبت به اقتصاد داخلی و بازار سرمایه برسیم. همچنین برای داشتن پرتفوی بهینه در سال ۱۴۰۱، باید سبد متنوعی را در نظر داشت به طوری‌که علاوه بر صنایع کامودیتی محور سهام صنایع دیگری چون دارویی‌ها، ساختمانی‌ها، بانکی ها و زراعتی‌‌ها در چینش پرتفوی سهامداران جای داشته باشد.

فارس: بسیاری از مردم در بازار سرمایه (بورس) آسیب دیدند، به نظر شما ورود مردم باید به چه صورتی باشد؟

عزیزی: متاسفانه در سال ۹۹ شاهد ورود سیل عظیمی از مردم به بازار سر مایه بدون کسب آمادگی کافی بودیم. همواره توصیه اکثر کارشناسان اقتصادی آموزش دیدن قبل از ورود به بازارهای مالی است و بازار سرمایه به عنوان یکی از ارکان اصلی اقتصادی بازارهای مالی از این قاعده مستثنی نیست و نیازمند توجه بیشتر مسولان امر جهت تشویق مردم به کسب آموزش‌های کافی است. البته مردم نیز باید دقت کنند که برای آموزش به هرشخصی مراجعه نکنند زیرا حرفه آموزش نیازمند یکسری استانداردهاست و در صورت عدم وجود آموزش استاندارد به احتمال بسیار زیاد مردم متضرر خواهند شد. توجه به چینش سبد سهام عدم افراط در خرید و فروش‌ها، عدم توجه به معرفی سهام توسط اطرافیان بدون تحلیل و داشتن دیدگاه بلند مدتی ازجمله موارد مهمی است که حتما سهامداران و مردم قبل از ورود به این بازار باید مدنظر داشته باشند.

فارس: وضعیت تورمی چندسال گذشته موجب آسیب به بخش‌های از اقتصاد شده و طبعا روی معیشیت مردم هم تاثیر منفی گذاشته، در این بین عده‌ای سوق پیدا کردند با روش‌هایی یک شبه مردم را ثروتمند کنند، چقدر این فضا بر بازار سرمایه حاکم است؟

عزیزی: در هر بازاری و در هر شرایطی همیشه افرادی پیدا می‌شوند که با سوء استفاده از شرایط مردم به سودجویی خود ادامه داده و باعث ضرر و زیان مردم می‌شوند؛ قطعا بازارهای مالی و به خصوص بازار سرمایه هم از این قاعده مستثنی نیست.

از چند سال پیش که  بازار سرمایه در حال رونق بود عده‌ای با سوار شدن بر احساسات عمومی مردم و با سوء استفاده از رشد هیجانی بازار مردم را تشویق به سرمایه گذاری زودهنگام در بازار سرمایه کردند و هدف این افراد بیشتر منافع شخصی بود تا منافع جمعی و مردمی. این افراد با شگرد «فروش رویا» به مردم باعث شدند افراد بسیار زیادی که هنوز آموزش‌های کافی برای ورود به بازار را فرا نگرفته بودند وارد بازار شده و اقدام به سرمایه گذاری کنند؛ این افراد که بنده از آن‌ها به نام «رویا فرش» نام می‌برم عملاً تخصص کافی در حوزه تخصصی حرفه خود را ندارند و با توسل به این نوع اقدامات کسب سود می‌کنند.

فارس: «رویا فروشان» چه کسانی هستند، به دنبال چه هستند و از کجا تغذیه محتوایی می‌شوند؟

عزیزی: این رویا فروشی‌ها فقط مختص بازارهای مالی نیست و در بسیاری از حوزه ها من جمله آموزش مهارت های فردی- آموزش اینستاگرام- دوره‌های موفقیت - دفترهای مهاجرتی و حوزه های مختلف دیگر نیز قابل مشاهده و ارزیابی است.

متاسفانه رویا فروشی امروزه به یکی از معضلات اصلی فضای مجازی کشور تبدیل شده و به نوعی از کنترل نیز خارج شده البته این معضل تنها با فرهنگ سازی صحیح و آگاه سازی مردم قابل اصلاح است.

 این افراد بخاطر فروش بیشتر پکیج های آموزشی دست به رویافروشی می‌زنند و تعدادی از سرشاخه‌های آن‌ها در طی 3 سال گذشته نزدیک به هزار میلیارد تومان از این راه منفعت مالی داشته اند.

 با یک پایش در فضای مجازی می‌توان فهمید که گردش مالی سالانه رویا فروشان بیش از پانزده هزارمیلیارد تومان است  که رقم بالاییست و نیاز به توجه مسئولان امر به این معضل دارد.

 سرشاخه‌های این گروه اکثرا با یکدیگر هماهنگ و یک صدا هستند البته خب گاهی به جهت ایجاد حاشیه و دور کردن اذهان مردم از اصل ماجرا شروع به نقدهایی نسبت به یکدیگر می‌کنند. این گروه توسط یک تیم که از آنها به نام - مافیای آموزشی کشور - یاد می‌کنیم بصورت غیر مستقیم تغذیه محتوایی شده و به نوعی از آنها محافظت خبری می‌شود. نکته مهم ماجرا اینجاست که سرشاحه های این گروه اکثرا در کشورهای خارجی اقامت دارند البته با پولی که از رویا فروشی به مردم ایران به دست آورده‌اند.

فارس: این‌ها چقدر توانسته‌اند رشد کنند، آیا با این‌ها برخوردی صورتی گرفته است؟

عزیزی: با توجه به اینکه این گروه در طی چند سال گذشته از لحاظ مالی بسیار رشد کرده‌اند قطعا به نفوذ و شهرت بالایی نیز در کشور دست پیدا کرده‌اند و با مرعوب کردن مردم تعدادی طرفدار نیز به دست آورده اند متاسفانه تاکنون هیچ برخوردی با این افراد نشده چرا که در این حوزه خلا قانونی داریم و نیازمند توجه نمایندگان محترم مجلس و مسئولان امر است اگر قانون گذاری خوبی در این حوزه صورت بگیرد قطعا باعث جلوگیری از ضرر و زیان بیشتر مردم خواهد شد.

فارس: در مرحله‌ی نخست، چه کسی باید با این‌ها برخورد کند و در صورت عدم آگاهی بخشی در این زمینه چه خطراتی در کمین مردم است؟

عزیزی: به اعتقاد بسیاری از کارشناسان و نخبگان امر رویا فروشی به یک معضل ملی تبدیل شده است و برای برخورد با این معضل ملی ابتدا نیازمند قانون گذاری صحیح در مجلس شورای اسلامی هستیم و سپس برخورد قضایی با این افراد چرا که درصورت عدم برخورد و در صورت عدم آگاه سازی مردم توسط مسئولان و رسانه‌ها افراد زیادی در این دام قرار خواهند گرفت و معضل بزرگتر غیرقابل کنترل تر خواهد شد.

انتهای پیام/ح

منبع: فارس

کلیدواژه: احسان عزیزی رویا فروشی کرمانشاه بازار سرمایه اقتصاد ایران اقتصاد بین الملل وضعیت بازار سرمایه اقتصاد کلان بازارهای مالی بازار سرمایه سوء استفاده رویا فروشی سال گذشته صورت عدم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۵۳۹۵۷۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دهه «رکود، عبرت، تجربه»/رکود رکورد زد؛ رشد ۱ دهه فقط ۱درصد

بررسی ها نشان می دهد رشد اقتصادی در دهه ۹۰ که میانگین آن در طول ۱۰ سال این دهه حدود ۱ درصد بوده، ضعیف ترین آمار رشد اقتصادی از دهه ۶۰ تاکنون بوده است. - اخبار اقتصادی -

گروه اقتصادی خبرگزاری تسنیم  قرار است در پرونده دهه «رکود، عبرت، تجربه» ضمن تشریح وضعیت شاخص‌های اقتصادی کشور در دهه 90 و دلایل ناکامی اقتصاد در این دهه، راهکارهای جبران این عقب ماندگی تاریخی را بیان کند. یکی از مهمترین شاخص‌های از دست رفته خواندن دهه 90 افول رکوردگونه نرخ رشد اقتصادی در این دهه است.

دهه «رکود، عبرت، تجربه»/ خسارت 1دهه توقف ذخیره‌سازی گاز ایراندهه «رکود، عبرت، تجربه»/ رشد 1000 درصدی نقدینگی و «بلای تورم»دهه 90؛ دهۀ «رکود، عبرت، تجربه»

 

متن تمامی کتب اقتصادی را که ورق بزنید، یقینا توسعه ی هر کشوری را بی ارتباط با سه کلمه ی صنعت، تولید، اشتغال ، نمی بینید. رشد GDP یک کشور به معنای بزرگ تر شدن کیک اقتصاد آن کشور است و بزرگ تر شدن کیک اقتصادی یک کشور معنایی جز افزایش سطح رفاه مردم آن کشور ندارد.

بی تردید برای هر کشور در حال توسعه اجزا و چرخ دنده های رشد تولید حیاتی و مهم هستند چرا که وقتی چرخ تولید و صنعت در کشوری بچرخد، چرخ زندگی توده مردم به چرخش در می آید.بررسی مسیر پیشرفت کشور های توسعه یافته ی امروز که سهم قابل توجهی از کیک اقتصاد جهانی را تشکیل می دهند، به خوبی نشان می دهد که حمایت از تولید و همچنین توجه به شرکت ها و هلدینگ هایی که ابزار تحقق و توسعه ی تولید هستند، از چه اهمیتی برخوردار است.

دیگر نکته ای که بر اهمیت هلدینگ های صنعتی یک کشور می افزاید، یقینا ظرفیت صادراتی این هلدینگ ها است. امروز بر کسی پوشیده نیست که این شرکت های بزرگ در شرایطی که اقتصاد ایران با تحریم دست و پنجه نرم می کند چه نقش کلیدی و حائز اهمیتی را در ورود منابع ارزی به کشور ایفا می کنند.

رشد  اقتصادی در دهه 90 تعطیل!

همواره در هر اقتصادی بهترین قاضی در خصوص عملکرد ها، اعداد و ارقام و آمارها هستند. شاخص‌های اقتصادی در دهه 90 گویای این است که حکمرانی اقتصادی نمره قابل قبولی کسب نکرده است. ایران در دهۀ 90  رشد اقتصادی نداشته و به همین دلیل در آن زمان سرانۀ درآمدی مردم کاهش پیدا کرد به‌علاوه رشد جمعیت در کنار نبود رشد اقتصادی سبب کاهش درآمد سرانه ایرانیان نیز شد؛ در نتیجه دهۀ 90 را دهۀ درجا زدن اقتصاد ایران می‌دانیم. منظور از درجا زدن در اقتصاد هم عدم رشد اقتصادی است.

چرا اقتصاد ایران در دهه 90 درجا زده است؟

 

نمودارهای رشد اقتصادی در دهۀ 90 به طور کامل نشان می­دهند که در مقاطع زمانی اعمال تحریم‌های ظالمانه علیه مردم ایران، رشد اقتصادی دچار کاهش شدید شده و همین موضوع سبب شده است در دهۀ 90 رشد اقتصادی تقریباً صفر باشد. اولین شوک هم در سال 1391، همزمان با اعمال تحریم بانک مرکزی و تحریم فروش نفت ایران اتفاق افتاد که سبب کاهش دسترسی به منابع ارزی و همچنین میزان فروش نفت شد. پس از آن در سال­های 1397 و 1398 نیز با تحریم‌های حداکثری از سوی آمریکا فروش نفت و دسترسی به منابع ارزی دچار مشکل شد و در نتیجۀ آن، رشد اقتصادی منفی ­شد.

روند سینوسی رشد اقتصادی و نرخ تشکیل سرمایه در کنار جابجایی رکوردهای تورمی نشان از افزایش ریسک سرمایه‌گذاری، کاهش تولید، کوچک شدن اقتصاد و تنگنای اقتصادی دارد. رشد اقتصادی در دهه 90 برای اولین بار به میانگین زیر صفر طی یک دهه رسید که نشان از کاهش بیش از حد تولید و افت اشتغال و صنعت دارد.

همانطور که در نمودار بالا مشخص است وضعیت رشد اقتصادی کشور در دهه 90 همواره با نوسان های بالایی همراه بوده و اصلا شرایط مطلوبی را نداشته است. به بیانی دیگر میانگین رشد اقتصادی در طول این دهه حدود 1 درصد بوده، که مشخصا حکایت از تضعیف اقتصاد ایران در این دهه دارد. همچنین از مقایسه رشد اقتصادی و دیگر بخش‌ها در دهه 90 با دهه‌های پیشین یا دولت‌های پیشین مشخص می‌شود که در دهه 90 یا به عبارتی دولت یازدهم و دوازدهم، رشد پایین‌تری را در نسبت با دولت نهم و دهم داشته‌ایم.

در همین راستا رهبر انقلاب در توصیف وضعیت اقتصادی دهه 90 می‌فرماید: «در دهه 90 یک عقب‌ماندگی و تعطیلی اقتصادی به دلایل مختلف داشتیم. مطابق آمارهای رسمی، شاخص‌های منفی زیادی در بخش‌های مهم داریم و طبعا جبران این عقب‌ماندگی کار آسانی نیست.»

حجم حقیقی اقتصادی ایران در دهه 90  تنها 70 هزار میلیارد تومان افزایش داشته است

نکته ی دیگری که باید به آن اشاره کرد، رشد بسیار ناچیز حجم حقیقی اقتصاد ایران در دهه 90 است. گفتنی است حجم حقیقی اقتصاد ایران در سال 1400، حدود 756 هزار میلیارد تومان برآورد شده است و این در حالیست که در سال 90 این رقم حدود 686 هزار میلیارد تومان به ثبت رسیده است. به بیان دیگر در طول 11 سال حجم حقیقی اقتصادی ایران تنها 70 هزار میلیارد تومان افزایش داشته است.

لازم به ذکر است نرخ رشد تشکیل سرمایه که نمادی از کم و کیف سرمایه از طریق سرمایه‌گذاری و میزان ارزش افزوده تولید شده در اقتصاد است، در این دهه اغلب روندی مفی داشته که وضعیتی متفاوت نسبت به دهه‌های گذشته و نشان از افت اقتصادی دارد. طبق آمارهای رسمی نرخ رشد سرمایه در سال های 1391،92،94،95،97،98 همواره منفی بوده است که نشان از وضعیت بد جذب سرمایه در طول این دهه دارد.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • دهه «رکود، عبرت، تجربه»/رکود رکورد زد؛ رشد ۱ دهه فقط ۱درصد
  • پیشرفت علم و فناوری در مرکزی نیازمند دانش بنیان کردن تولید است
  • تشکیل کارگروه تأمین مالی برای استفاده بهینه از بازار سرمایه
  • ۲۵۰۰ دانش‌آموز نیازمند از کمک‌ هزینه تحصیلی بهره‌مند شدند
  • کشف رمز از جنگ زرگری | چرا طلا فروشان، کرکره‌ شان را پایین کشیده‌ اند؟
  • ضرورت توجه به اقتصاد دانش‌بنیان برای تحقق مشارکت مردم در جهش تولید
  • مقاوم‌سازی ارزی؛ طرحی که به سه واقعیت بازار توجه می‌کند
  • آیا سرمایه‌گذاری همان پس‌انداز است؟
  • گردش مالی ۲۵۰۰ میلیارد تومانی بازار خودرو
  • سامانه تامین مالی جمعی آبادیران عرصه‌ای برای جلب مشارکت مردم و تحقق شعار سال